EST | ENG


  firmast
  kliendile
  rahulolugarantii
  uudised
  meeskond
  tule tööle
  tehtud tööd
  vormiriided
  useful4waiter
     
     
     




   

uudised


19.06.2014
Vanemkelneri kutsetunnistuse uhked omanikud nüüd ka Teie Kelneris

Kelner 5
Kevadel otsustasid Teie Kelneri kvaliteedijuht Tiiu Parm ja tiimijuht Peeter Piik kinnistada oma aastatepikkust südamelähedast kelneritööd ning kogemusi ühe väärilise kutsetunnistusega - vanemkelner, tase 5. Tegemist on kõrgeima Eestis välja antava kelnerite kutsekvalifikatsiooni tasemega, mille puhul on põhirõhk lisaks traditsioonilistele kelneritöö osadele juhtimisel ja ürituste planeerimisel. Eksamit seekord sooritada ei tulnud, kuna VÕTA (varasemate õpingute ja töökogemuse arvestamine) raames sai nii Peetril kui Tiiul antud hindamiskomisjonile põhjalik ülevaade aastatega omandatud rikkalikust tööpagasist, millele lisandus ka muu erialane tegevus näiteks seoses kelnerivõistlustega. Mai lõpus saabuski ametlik kinnitus vanemkelneri taseme omistamise kohta ning oleme uhked, et Tiiu ja Peeter, kes väga tihti on meie vastutusrikaste ürituste edukad juhid, said sellise tunnustuse vääriliseks. Palju õnne!


04.11.2013
Kelnerite meistrivõistlused 2013

Võistlused 2013

31.oktoobril-1.novembril toimusid Tallinnas Toidumessi raames traditsioonilised Eesti kelnerite meistrivõistlused tiitlitele Aasta Kelner, Noor Teenindaja ja Külalisvõistleja 2013. Võistluste peakorraldaja oli Eesti Kelnerite ja Ettekandjate Liit.

Teie Kelneri poolt oli võistluste korraldustoimkonnas Tiiu Parm, samuti andis peakohtunikuna oma panuse Allan Vainu. Võistlustules olid aga Aasta Kelnerites meie teenindajad Kairi Normak ja Liisi Pitka.

Sisutihe eelvoorupäev viis finaali edasi kokku 20 võistlejat, kes siis võistlesid parimate kohtade nimel. Täpsema ülevaate võistlusülesannetest ja toimunust annavad EKELi koduleht www.kelner.ee ja Facebooki leht https://www.facebook.com/pages/Eesti-Kelnerite-ja-Ettekandjate-Liit/96269523705

Rõõmustada võime Teie Kelneri esindajate heade tulemuste üle, sest Aasta Kelneri võistlusklassis saavutas Kairi II koha ja Liisi IV koha. Lisaks pärjati Kairi eriauhindadega parim salvrättide voltija, töövahendite tundja, juustuserveerija ja flambeerija.

Palju õnne ja järgmiste võistlusteni!




26.06.2013
Varasuvised kelneri kutseeksamid

Juunikuus toimunud Kelner 4 taseme kutseeksamite kaudu on Eesti teenindusmaastik taaskord rikkam mitmete kümnete tublide kelnerite võrra, kes kutseeksami edukalt sooritasid. Nende seas oli ka Teie Kelneri teenindaja Jass, kes läbis Tallinna Teeninduskoolis kelneri pooleaastase õppe ning seejärel tegi väga heade tulemustega ära ka kutseeksami.

Üle Eesti toimunud eksamite hindamiskomisjonide töös osalesid ka Allan Vainu ja Tiiu Parm.




03.06.2013
Teie Kelner OÜ kvaliteedijuht Tiiu Parm valiti Eesti Kelnerite ja Ettekandjate Liidu juhatusse

Mai alguses toimunud EKELi kevadseminar kulmineerus liidu aastakoosolekuga, kus üheks päevakorrapunktiks oli ka uue juhatuse valimine. Ühehäälsete tulemustega valiti 2ks ametiaastaks EKELi uude juhatusse koos Siim Kooviti ja Reelika Eerikuga ka Tiiu Parm, kes siiani olnud liidu sekretäri rollis. „Juhatuse liikmeks valimine on suur au mulle ja loodan anda endast parima Eesti Kelnerite ja Ettekandjate Liidu põhiväärtuste edasikandmisel“.




20.05.2013
Ajalooline sündmus – esimesed Soome Aasta Kelneri võistlused by Tiiu Parm

Vouden Tarjoilija

Aprilli lõpus leidsid koos Soome Aasta Koka võistlustega aset ka kõige esimesed töötavate kelnerite meistrivõistlused Soome restoranikultuuri ajaloos. Ideed oli veeretatud juba mitu aastat ja peale mitmeid kordi Eestis samalaadsetel võistlustel kohtunikutöös osalemist, haaras Marja Hemmi initsiatiivi, kutsus kokku töögrupi ja teoks saidki Soome Aasta Kelneri võistlused. Mõte ja inspiratsioon selleks pärinebki suuresti EKELi korraldatavatelt võistlustelt ja seetõttu ka EKELi president Allan Vainu paluti osalema võistluste kohtunikutöös.

Võistlused toimusid mahetoidu messi raames Helsinki messikeskuses ja koostöös Soome Aasta Koka võistlustega. Kahepäevasele võistlusele pääsemiseks pidid võistlejad kõigepealt saatma eelvooru kodutöö, kus tuli planeerida kindlatel tingimustel õhtusöök ja sobitada etteantud menüü juurde veinid. Kandidaate oli üle 30, aga poolfinaali pääses ainult 12 paremat, kelle valis välja asjatundjate kogu. Enne võistlusi tehti poolfinalistidele ka peasponsori Torrese poolt veinikoolitus ja Pauligi poolt kohvikoolitus.

Esimesel võistluspäeval pidid kelnerid sooritama erinevaid ülesandeid, mida nad said teada sama päeva hommikul ja mille põhjal valiti päeva lõpuks välja 6 finalisti. Esmalt tuli katta etteantud menüüle vastavalt laud 5 külalisele ja seejärel juba eriülesanded – Iiri kohvi valmistamine, cappuccino valmistamine, veini dekanteerimine ja võrdselt 6 klaasi valamine, kala fileerimine. Spetsialistidest koosnevad kohtunikegrupid hindasid võistlejate oskusi ja etteantud aega jõudmist, lisaks töö sujuvust ja suhtlemisoskust.

Teisel päeval töötasid 6 finalisti loosi tahtel koos 6 Aasta Koka finalistiga – kelnerid serveerisid külalistele kokkade roogasid 5le külalisele. Taaskord tuli katta laud, valida toitude juurde sobivad Torrese veinid ja viia läbi teeninduskäik, mis koosnes eelroast, pearoast, juustukäigust, desserdist ning kohvi-ja digestiivikäigust. Koostöö kelnerite ja kokkade vahel oli nii mõnus ja õhkkond külaliste seas rahulolev, et viimaseid ei tahtnud kuidagi lauast lahkuda.

Olles pealtvaatajana neil võistlustel, sain endasse koguda kahe päeva jooksul tohutult positiivseid emotsioone ja omakorda ideepisiku, et ka Eesti kelnerite meistrivõistlused võiksid ükspäev toimuda koostöös Aasta kokkadega ühisel võistlusalal ühistel eesmärkidel. Soome kolleegi võivad aga oma esimeste võistluste üle igati uhkust tunda, need olid edukad ja suurepäraselt korraldatud.




01.03.2013
2013. aasta esimesed kelnerieksamid

Jaanuari lõpus-veebruari alguses toimusid üle Eesti kelneri kutsekvalifikatsioonieksamid, mida esmakordselt sooritati uuendatud kutsestandardi ja eksamikorra järgi. Edukate läbijate seas olid ka Waiteri teenindajad – Kehtna Majandus- ja Tehnoloogiakooli kelneriõppe lõppu tähistanud eksami tegid ja 4.taseme kelneri kutsetunnistuse said Peeter ja Keijo.

 

Poiste muljed pool aastat kestnud kelneriõppest on positiivsed. Töö käigus omandatud kogemustele lisaks sai nii mõndagi juurde õpitud, eelnevaid teadmisi kinnistatud ja muidugi ka silmaringi avardatud. Peetri sõnul jäid kursusest enim meelde lahedad õppemetoodikad ja põnevad teemad: „Käisime erinevates restoranides õppekäikudel ja tegime näiteks flambeerimist ja sabraaži.“ Keijo jaoks oli see väärtuslik ja arendav kogemus, mille käigus õppis palju uut ka enda kohta ning ta soovitab sellist enesetäiendust kõigile, kes soovivad kelneritööd veelgi paremini teha.

 

Eksamit pidasid nii Peeter kui Keijo proovilepanevaks, kuna hindamiskomisjoni valvsa pilgu all töötamine erineb siiski tavapärasest töösituatsioonist. Kokkuvõttes aga ei valmistanud nii kirjaliku eksamitöö kui ka praktilise poole sooritamine kummalegi mingit raskust.

 

Waiteritel on hea meel, et meeskond sai täiendust järjekordsete diplomeeritud kelnerite näol. Lisaks osales Tallinnas ja Pärnus kutseeksamite komisjonitöös ka meie kvaliteedijuht Tiiu Parm.




26.11.2012
Kuidas ma käisin Tokyos rahvusvahelisel kelnerite võistlustel Coupe Georges Baptiste – by Tiiu Parm

CGB

8.novembril toimusid Jaapanis, Tokyos Royal Park Hotellis rahvusvahelised teenindusvõistlused nii õpilastele kui ka professionaalidele. Euroopas on seda võistlust korraldatud juba 22 korda, maailmatasemel toimus võistlus 5.korda. Tegemist on Prantsusmaal loodud organisatsiooni – Association Coupe Georges Baptiste – poolt ellu kutsutud võistlustega, mille eesmärgiks on tõsta professionaalse restoraniteeninduse mainet ja anda nii õpilastele kui ka juba töötavatele kelneritele võimalus enda näidata, proovile panna ning kogemusi jagada.

 

Kuna Jaapan on paljude jaoks kauge maa, siis seekordne võistlus ei piirdunud tavapärase 2 päevaga, kokku oli programm 5-päevane. Esimesel päeval toimus tutvumine ja pressikonverents, teisel päeval võistluste briefing ja väike ringkäik Tokyos, kolmas päev oli võistluspäev, neljandal päeval teenindasid kõik võistlejad ja CGB Prantsuse esindajad koostöös jaapanlastega tipptasemel galaõhtusööki, viiendal päeval toimus ekskursioon Tokyo huvitavamatesse paikadesse ning lahkumispidu.

 

Võistlus ise oli väga teenindustehniline, sisaldades enamasti ülesandeid, mida kelnerid peavad tegema saalis abilaual, klientide vahetus läheduses. Kokku oli 9 erinevat võistlusosa – krevetikokteili ja lõhetartari valmistamine, lambakarree lõikamine, ananassi lõikamine ja flambeerimine, lauakatmine, tellimuse võtmine, iiri kohvi ja kokteilide valmistamine, veinide ja kange alkoholi kirjeldamine ning pimetest. Kogu võistluse jooksul tuli rangelt kinni pidada ette antud tehnilistest kirjeldustest ja ajapiirangutest, võistluskeeleks oli kas inglise või prantsuse keel.

Kokku oli võistlejaid 14 erinevast riigist – õpilaste kategoorias 13 ja professionaalides 11. Medaleid jagati nii Euroopa kui ka maailmaarvestuses. Õpilaste seas olid parimad Taani, Hispaania, Kanada ja Luksemburg, professionaalide medalistid tulid Taanist, Jaapanist, Prantsusmaalt ja Luksemburgist.

 

Võistlustele järgnenud päeval toimus traditsiooniline galaõhtusöök, mille seekord muutis erakordseks fakt, et kõik võistlejad ja prantslastest korraldajad osalesid teenindajatena koos kohalikega teenindusmeeskonnas. Päeval tutvuti detailselt Prantsuse tippkokkade poolt koostatud menüü ja serveerimisviisidega ning harjutati liikumist saalis ning teenindusskeeme. Peale samal päeval toimunud auhinnatseremooniat tehtigi üheskoos tööd kuni hiliste õhtutundideni. Meeskonnad töötasid suurepäraselt ja galaõhtusöögil osalenud 11 riigi suursaadikud said samuti oma maa võistleja teeninduse osaliseks. Suur rõõm on tõdeda, et ka Eesti Suursaadik Jaapanis, hr. Toivo Tasa, oli külaliste seas.

 

Eesti esindajaid on ka varasematel aastatel Coupe Georges Baptiste võistlustel osalenud, küll aga ainult õpilaste arvestuses. Seekord saavutasin mina professionaalide seas 9.koha, millega ise olen väga rahul – mul on hea meel, et sain ennast proovile panna ja ka Eesti teenindust maailma viia. Tokyo, jaapanlased ja kõik osalejad jätsid kustumatu mulje ning kogemuse kogu eluks.




09.09.2012
Waiterite suvepäevad 2012

Suvepäevad 2012
2012. aasta suvi oli mitmekesiselt töine koostöös paljude toitlustusettevõtete ja cateringfirmadega. Teie Kelner OÜ meeskond sai täiendust, samuti toimus pidev õpe uutele teenindajatele. Tänutäheks korraldasime teenindajatele augusti lõpus ilusas looduskaunis kohas toredad suvepäevad. Toimus erinevatest erialaga seotud meeskondlikest võistlusmängudest koosnev Waiterite Olümpia, kus kontrolliti nii teadmisi kui käte osavust ja pandi proovile ka fantaasia. Kõhutäie eest kandsid hoolt Urmas ja Priit, kes valmistasid tervele seltskonnale suurepärase õhtusöögi. Päeva lõpus leidis aset ka parimate tunnustamine: waiterite seas läbi viidud hääletuse tulemusena valisime säravaima teenindaja (Liis), parima kolleegi – selle tiitli said Urmas ja Peeter ning parimaks professionaaliks osutus Priit. Tegemist oli väga tegusa päevaga ning osalejad jäid suvepäevadega igati rahule. Loodame sama aktiivselt ja töiselt jätkata ka oma sügishooaega.


01.08.2012
Kelner I kutsekvalifikatsioonieksami edukas läbimine

Liis Udal kelneri eksamil

Teeninduse kvaliteedi tõusu järjekordseks märgiks Teie Kelneris on mitu värsket Kelner I kutsetunnistuse saanud teenindajat. Veebruaris läbis Kelner I kutsekvalifikatsioonieksami Hedy, juunis sooritasid eksami edukalt Anniki, Reena, Birgit, Liis ja Kristina.

Kui Liis ja Kristina õppisid 2 aastat Eesti Hotelli- ja Turismikõrgkoolis toitlustusteenindust, siis Hedy, Anniki, Reena ja Birgit osalesid Kehtna Majandus- ja Tehnoloogiakoolis toimuval pool aastat kestval Kelneri kutseõppe koolitusel.

Teenindajate sõnul oli eksamiks ettevalmistav kursus igati huvitav ja kaasahaarav. Iga kuu Kehtnas kuni kahel korral 3-päevaste tsüklitena toimuva õppe käigus kinnitati nii vanu teadmisi kui avastati palju uut. Mõlema kutseõppe lõpus tuli igaühel ka põhjalik kodutöö kirjutada, mis nõudis selle koostajalt palju teadmisi ja hõlmas mitut erinevat valdkonda: toidud, joogid, teenindamine jne.

Kogu koolitus koos eksamiga andis tüdrukutele juurde väärt kogemuse ning lisas kuhjaga enesekindlust igapäeva töös. „Et olla hea teenindaja,“ ütleb Kristina, „on põhitõdede tundmine väga olulisel kohal.“ Olles eksami edukalt sooritanud, oskavad teenindajad nüüd paremini ka enda kaastöötajaid aidata ja suunata. Samuti on kooli läbimine muutnud tüdrukud tähelepanelikumaks igasuguste pisiasjade suhtes.

Kursus jättis kõigile osalejatele positiivse mulje, seega soovitavad nad teistelgi asjahuvilistel selle läbida. Samuti on nad meeleldi nõus ka ise tulevikus uuele koolitusele minema, kui selleks võimalus avaneb.




17.02.2012
EuroSkills 2012 kelnerivõistlejate ettevalmistusprotsess on alanud

Merlyn&Evelin

Oktoobri algul toimuvad Belgias Spa-Francorchamps linnas järjekordsed kutsealade noorte euroopameistrivõistlused, EuroSkills 2012, kuhu Eesti koondise koosseisus sõidab ka kelnerivõistleja. Eesti eksperdiks ja kohtunikuks on valitud Teie Kelneri tegevjuht Allan Vainu.

Võistleja väljavalimise protseduuri on sel korral veidi muudetud. Kui 2010. aastal sai automaatselt võimaluse minna Noor Teenindaja 2009 võitja, siis seekord toimub valikvõistlus, milles osalevad Noor Teenindaja 2011 kaks esimest auhinnalist kohta saavutanud teenindajat. Koha eest koondises hakkavad võistlema Merlyn Kallaste Haapsalu Kutsehariduskeskusest ja Evelin Ütt-Ütti Kuressaare Ametikoolist.

Valikvõistlus toimub inglise keeles ja võistlusmoodulid on sarnased eelnevate aastate EuroSkills võistlustega. Läbida tuleb traditsioonilised lauakatmise ja teenindamise moodulid, mis on põimitud teeninduse eritehnikatega nagu flambeerimine, vaagnateenindus, gueridon-teenindus. Jookide pool koosneb kokteilide valmistamisest, dekanteerimisest, erinevate veinide ja vahuveini serveerimisest jne.

Mõlema teenindaja ettevalmistusperiood aprilli lõpul toimuvaks valikvõistluseks on juba alanud. Allan Vainu sõnul on kandidaatide omavaheline konkureerimine vajalik ja positiivne, kuna hoiab motivatsiooni ja tõstab taset - Belgiasse sõidab parimatest parim. Lisaks koos oma õpetajaga koolis harjutamisele, toimuvad ka individuaalsed treeningud Tiiu Parmu, Kairi Normaku ja teiste erialaspetsialistide juhendamisel, kelle teadmiste- ja kogemustepagas välisvõistluste osas on suure väärtusega.

May the best win!




23.01.2012 Teeninduskvaliteedil jätkuvalt suur rõhk
12.11.2011 Waiteri teenindajad võistlustel üliedukad!
06.07.2011 Waiterite suvehooaeg 2011
13.05.2011 Soome noorte kutsemeistrivõistlused Kuopios
25.04.2011 Noorte teenindajate võistlused Kuressaares
29.03.2011 Energiasüst 2011
28.12.2010 EuroSkills 2010 Lissabonis
16.11.2010 Waiterid edukad Toidumessi võistlustel
06.10.2010 Topeltjõududega Kaubamaja püsikliendiõhtutel
23.09.2010 Töökas suvehooaeg 2010
15.09.2010 Suvepäevad Setomaal
10.05.2010 Soome presidendi visiit Eestisse
30.04.2010 Taitaja 2010 Oulus
22.04.2010 Waiterid teenindamas Saku Suurhalli üritustel
12.04.2010 Nooruslik Kevad 2010 Narvas
29.03.2010 Tuborg Green Party
15.03.2010 Kuldnõela Gala
19.02.2010 Vastlapäev = waiterite talvepäev
28.01.2010 Allan Vainu Soomes kohtunikuks
20.01.2010 Talvepuhkus Åres
30.12.2009 Waiterid Toiduakadeemias
09.11.2009 Aasta tippsündmus - võistlused Noor Teenindaja ja Aasta Kelner 2009
09.11.2009 Waiterite teenindustiim Kaubamaja püsikliendiõhtutel
31.08.2009 Suvepäevad 2009 Nelijärvel
25.07.2009 Gourmet's Italia veinipäev Mustpeade Majas
05.05.2009 EKEL valis uue juhatuse
02.05.2009 Nooruslik Kevad 2009 Olustveres
05.04.2009 Soomes võistluskogemusi korjamas
20.03.2009 Teie Kelneri teenindajad Hõbelusika Galal
04.02.2009 Kokanduse olümpial Bocuse d'Or'il
27.01.2009 Suusa- ja lumelauafännide ning gurmaanide laager Ares
09.01.2009 Tiitlid said aasta parimad waiterid
17.12.2008 Waiterid WRC rallidel teenindamas
09.11.2008 Võistlused Noor Teenindaja ja Aasta Kelner 2008
18.10.2008 Juubelihõnguline Pärnu juhtimiskonverents
02.10.2008 Tiiu Parm käis võistlemas EuroSkillsil
13.09.2008 Esimene Kelner I kutsekvalifikatsioonieksam
09.08.2008 Suvepäevad Raudsillal
19.07.2008 Erakordne toitlustuslahendus Pärnu Ooperipäevade Galal